Kun lähdin 10 kuukauden mittaiselle maailmanympärimatkalle, uskoin, että pitkän reissun aikana koti-ikävä hiipisi varmasti välillä mieleeni. Matkan aikana tätä tunnetta en kuitenkaan päässyt kokemaan, ja reissun viimeisinä päivinä huomasin vain toivovani, että voisinpa vain jatkaa matkaa, eikä kotiin tarvitsisi vielä palata. Koti-ikävä olisi varmasti helpottanut hieman ajatusten siirtämistä takaisin Suomi-arkeen, mutta itselläni voimakkaimpana tunteena pinnalla oli haikeus siitä, että unelmien matka oli ohi. Enkä olisi ollut siitä vielä valmis luopumaan.
Tuon matkan jälkeen aloinkin pohtimaan, että ehkä vain kuulun niihin reissaajiin, jotka eivät koskaan pode koti-ikävää. Ehkä meistä joillekin matkailu ja tien päällä oleminen vain tuntuu niin luonnolliselta osalta itseään, siltä kuin olisi kotonaan, ettei osaa kaivata mitään muuta. Tien päällä ollessa ympärillä on yksinkertaisesti jo kaikki se, mitä onnelliseen elämään tarvitsee.
Vuoden vaihteessa reissasin pari kuukautta Kaakkois-Aasiassa, ja matkan viimeisenä päivänä havahduin taas näiden tuttujen ajatusten äärelle. Kotiinpaluuta edeltävänä päivänä huomasin vain toivovani, että voisinpa jatkaa matkaa vielä vaikka edes kuukauden pidempään. Kävisin vielä siellä ja täällä, kokisin sitä ja tätä. Matkan loppumiseen liittyvä haikeus oli läsnä, mutta tällä kertaa kotiin ja arkeen paluu ei kuitenkaan ahdistanut liikaa. Jollakin tavalla olin huojentunut tästä havainnosta.
Olen nimittäin pyrkinyt rakentamaan itselleni Suomeen elämän, johon on myös kiva palata niiltä pidemmiltäkin reissuilta ja kodin kautta sitten taas ponnistaa kohti uusia seikkailuja.
Miten sitten tehdä matkalta mahdollisimman kevyt lasku takaisin arkeen ja lieventää kotiinpaluuseen mahdollisesti liittyvää ahdistusta?
Tässä muutamia vinkkejäni:
Pyri ennen matkalle lähtöä saamaan työjutut ja muut mielessä pyörivät asiat (kuten vaikkapa hammaslääkärikäynnit) hoidettua valmiiksi siten, ettei heti arkeen palatessa pöydällä ole vastassa pitkä to do -lista.
Hoida ennen matkaa sekä pitkällä reissulla säännöllisesti myös matkan aikana juoksevat oman elämäsi admin-hommat kuntoon. Muuta laskut sähköisiksi joko e-laskuiksi tai ainakin osoita ne yhteen ja samaan sähköpostiosoitteeseesi. Varaa matkalta ainakin yksi puolikas päivä per kuukausi Life Admin -hommien hoitamiseen siten etteivät laskut jää maksamatta tai tärkeät sähköpostit vastaamatta. Voit myös pitää itsellesi sähköistä muistilistaa juoksevien asioiden hoitamisesta vaikkapa Trellossa.
Ennen matkalle lähtöä pyri hoitamaan kaikki arkiaskareet pois alta siten, ettet kotiin palatessa joudu heti tuhkimona lattioita kuuraamaan. Siivoa koti huolella, pese pyykkikorin sisältö tyhjäksi, järjestele kaapit kuntoon, asettele irtotavarat oikeille paikoilleen, tyhjennä jääkaappi ja tsekkaa että roskat on viety. Kotiin palatessa voit sitten ensimmäisenä iltana vain vaihtaa sänkyyn puhtaat lakanat.
Jos olet reissussa pidempään kuin pari viikkoa, pyydä jotakin läheistäsi käymään reissusi aikana kotona ainakin tsekkaamassa postit ja kastelemassa viherkasvit. Ehkä pystyt lahjomaan tämän henkilön myös vaikkapa imuroimaan kodin kevyesti tai käymään puolestasi ruokakaupassa ennen kotiinpaluutasi, jos olet ollut pidempään matkalla?
Pitkällä matkalla ollessa voi olla järkevää rauhoittaa viimeinen matkallaolopäivä rentoutumiseen ja menneen matkan fiilistelyyn. Samalla voit jo hieman alkaa orientoitumaan kotiinpaluuseen ilman, että hyppäät paluulennolle vaikka suoraan safariretkeltä.
Yritä jo paluumatkan aikana päästä kiinni Suomen aikaan. Muuta kello oikealle aikavyöhykkeelle ja sääntele sen mukaisesti nukkumistasi paluumatkalla. Kotiin palatessa yritä sinnitellä hereillä iltaan asti siten, että pääsisit suoraan kunnon yöunille. Vältä sohvalla nuokkumista ja suuntaa vaikka mieluummin rauhalliselle kävelylenkille.
Parasta on jos kotona on vastassa valmiiksi täytetty jääkaappi. Jos et saa rekrytoitua ketään läheistäsi tähän puuhaan, piipahda hakemassa välttämättömimmät ruokatarvikkeet vaikka suoraan paluulennolta lentokentän Alepassa tai tee kunnon ruokakauppatilaus kotiovelle. Aina hyvä vaihtoehto on myös ekana kotiinpaluupäivänä vain tilata noutoruokaa jos kotikokkailu ei kiinnosta.
Jos vain mahdollista, pura matkalaukku/rinkka välittömästi kotiin tullessasi! Muuten voi käydä niin, että se jää lojumaan nurkkaan useiksi päiviksi. Jos urakka tuntuu liian isolta, yritä ainakin käydä läpi matkavaatteet ja lajitella ne pesuun meneviin. Parasta on myös pyöräyttää pyykit samantien.
Kotiinpaluupäivälle ei ehkä kannata sopia treffejä tai muutakaan isompaa tekemistä. Varsinkin pitkän matkustamisen jälkeen salli itsellesi vapaapäivä ja pyhitä ilta vaikka lempisarjojesi parissa ololle.
Kun Suomi-liittymä on taas aktivoituna puhelimeen on kotiinpaluupäivänä täydellistä kilauttaa vanhemmille ja ystäville sekä vaihtaa kuulumisia pitkän kaavan kautta.
Jos vain mahdollista, suunnittele kotiinpaluusi siten, että sinulle olisi vielä yksi kokonainen vapaapäivä ennen töihin paluuta. Näin pystyt ensin hoitamaan kotijutut kuntoon, pääsemään paremmin kiinni Suomi-aikaan ja töihin paluukin on stressittömämpää.
Jos työt alkavat heti, yritä ainakin olla sopimatta ensimmäiselle päivälle mitään tärkeitä työmenoja ja palavereita, vaan ota ensimmäinen työpäivä orientoitumisena takaisin työarkeen. Järjestä kalenteri kuntoon, käy sähköpostit läpi, kilauta kollegalle jne. Muistathan myös huomioida kalenterissa työn ja arjen tasapaino, ettet heti haali itsellesi turhan paljon hommaa.
Luo itsellesi toimivat arkirutiinit aina herätyskellon soitosta ideaaliin nukkumaanmenoaikaan. Merkitse päivän rutiinit itsellesi vaikka kalenteriin muistutuksina ylös ennen kuin pääset niihin paremmin kiinni.
Ensimmäiselle kotiinpaluuviikolle on hyvä sopia tapaamisia ystävien ja läheisten kanssa. Jos jäät vain yksin kotiin, voi matkan jälkeinen tyhjyys ja jopa yksinäisyys hiipiä mieleen. Yksinäisyyden tunteen selättämiseen lisää vinkkejä voit kurkata täältä.
Pidemmän reissun jälkeen voi olla hyvä hetki laittaa koti kuntoon. Usein poissaolon jälkeen huomaa paremmin, mitkä sisustusjutut kaipaavat fiksaamista ja intoa saattaa olla myös tarttua hommiin, joita olet aiemmin aina vain lykännyt. Jos olet ostanut reissulta matkamuistoja kotiin, yritä löytää niille heti niiden arvoinen paikka, etteivät ne jää lojumaan vain kaapin uumeniin.
Reissun jälkeen voi myös olla otollinen hetki laittaa vaatekaappi kuntoon ja karsia sieltä pois kaikki mitä ei ole tullut käytettyä. Vanhojen juttujen poismyynnillä voit myös kartuttaa seuraavan reissun matkakassaa. Kannustaa kummasti tarttumaan hommaan!
Mieti, mitkä asiat reissussa ollessa toivat sinulle iloa ja mistä nautit eniten. Miten voisit ottaa ne edes jollakin tavalla osaksi arkea? On se sitten vaikka pitkän kaavan kautta nautittu avocado-leipäaamiainen viihtyisässä ravintolassa joka sunnuntai tai arki-illan kävelykierros merenrannalle katsomaan auringonlaskua.
Jos arkeen paluu ahdistaa kovasti, mieti mitkä asiat elämässäsi kaipaavat muutosta? Mihin et ole tyytyväinen? Mitä voisit muuttaa nyt heti, entä mitä voisit tehdä tai lähteä tekemään niiden asioiden eteen, joiden muuttaminen ei käy yhdessä yössä? Jo matkalla ollessa, mutta viimeistään kotiin palatessa, on hyvä kirkastaa itselleen mieleen, mitkä ovat niitä todellisia unelmiasi, ja konkreettisesti listata, mitä sinun tulee tehdä, jotta saavutat ne. Usein jo unelmien kirkastaminen auttaa arjen ahdistavaan oloon, kun tiedät mikä on päämäärä, jota kohti olet kulkemassa. Kirjoita itsellesi esimerkiksi 100 unelman unelmalista: nämä 100 asiaa haluan kokea, tehdä tai nähdä elämäni aikana.
Ala pikkuhiljaa suunnittelemaan uutta matkaa, mutta älä ajattele sitä niinkään pakona arjesta. Matkalla olostakin nauttii enemmän, kun oma arki on kunnossa eikä kummittele takaraivossa paluupäivän ahdistuksena.
Pidä matkojen välillä sopiva tauko, jotta sinulla on hyvin aikaa sopeutua takaisin arkeen ja saada rutiinit rullaamaan, eikä se tunnu siltä, että käyt kotona vain kääntymässä. Jos olet kokoajan tulossa ja menossa, on hankala huomata, mikä arjessasi on oikeasti hyvin ja mitä arvostat siinä. Tuolloin saatat haikailla liiankin usein matkalla olon tuomaa vapautta arjesta vaikka oikeasti arjessasi olisi jo monta asiaa hyvin ja muutamalla pienellä fiksauksella saisit siitä vieläkin mukavampaa.
Loppuun vielä note to self: Kotiinpaluuta ei välttämättä kannata suunnitella tammi-helmikuulle, jos ei ole ihan pakko. Toinen vastaava vuodenaika taitaa kyllä olla loppusyksy marraskuun tietämillä. :)
Onko sinulla jotain hyviä vinkkejä kotiinpaluun helpottamiseen ja arjen ahdistuksen selättämiseen varsinkin pitkän matkan jälkeen? Kommentoi alle ja laita omat vinkkisi jakoon!
Yleensä matkojen jälkeen mulle iskee se haikeus kotiin palatessa, mutta nyt viimeisimmällä reissulla (jossa olen vielä) odotan vain kotiin pääsyä. Tää matka ei ole mennyt ihan odotusten/ toiveiden mukaan enkä jaksaisi olla täällä enää yhtään.