Suosikkimatkakohteet - topit ja flopit
Kaikki maailman maat käyty, mutta voiko niistä valita suosikkeja?
Yksi kysymys, joka minulta on usein kysytty kaikissa maailman maissa käyntiin liittyen, on ollut:
“Mikä on sun suosikkimatkakohde?”
Siihen olen aina joutunut vastaamaan, etten mitenkään voi valita vain yhtä suosikkia kaikkien vierailemieni 197 maan joukosta. Sen sijaan olen mieluummin nostanut esiin muutamia kohteita, jotka ovat positiivisella tavalla jääneet mieleeni ja tehneet lähtemättömän vaikutuksen, ja näihin kohteisiin olen tai voisin koska vain matkustaa uudelleen. Mutta kun tuijotan tuolle listalle nostamiani viittä kohdetta, huomaan nopeasti, että niiden jatkoksi voisin laittaa yhä useampia maita. Tai maiden sijaan nimeäisin listalle nopeasti myös monia erillisiä alueita. Lisäksi, jos katson suosikkikohteiden rinnalla nykyistä bucket listaani, huomaan nopeasti, että niille päätyneet maat eroavat tyystin toisistaan.
Olenkin jäänyt pohtimaan, että ehkä oma aikaimpi suosikkikohteet-listani onkin ollut enemmän lista kohteista, joita voin suositella myös muille. Jos taas olen rehellinen itselleni, voivat suosikkikohteeni muuttua listalla sen mukaan, miltä kantilta niitä katselen.
Suosikkikohteiden rinnalla minulta myös usein kysytään:
“Mihin kohteeseen et enää matkustaisi takaisin?”
Tähän olen pystynyt vastaamaan helpommin kuin suosikkikohteista kysyttäessä. Nimittäin en halua nimetä yhtäkään maata, mihin en voisi matkustaa uudelleen. Uskon nimittäin, että jokainen matkustuskerta ja maassa vierailu eri aikoina opettaa meille kohteista ja myös itsestämme jotakin uutta. Kaikki se, mitä olen ensimmäisellä kerralla nähnyt, kokenut tai tuntenut, voi olla toisella kerralla hyvin erilaista. Tähän riittää usein jo se, että matkustaa maan sisällä useampaan eri kohteeseen ja saa maasta monipuolisemman kuvan. Myös oma mieliala, terveydentila, sää tai vaikka raja-asemalla ensimmäisenä vastaan tulleen henkilön asenne voi vaikuttaa omaan “fiilikseen” maasta.
Toki tällä hetkellä minulla ei ole suurta hinkua matkustaa takaisin joihinkin niihin maihin, jotka ovat tällä hetkellä sodassa tai poliittisesti muuten epävakaassa tilanteessa. Mutta en voi sulkea pois sitä tosiasiaa, että ehkäpä joskus tulevaisuudessa maan tilanne paranee merkittävästi ja maassa voisi myös matkustaa vapaammin.
Joten voiko maita mitenkään asettaa paremmuus- tai pahemmuusjärjestykseen omiksi suosikeiksi ja inhokeiksi, jos lopulta taustalla vaikuttaa useat eri tekijät ja listalle päätyneiden maiden joukko voi muuttua omasta fiiliksestä johtuen hyvinkin erinäköiseen muotoon eri aikoina?
No mutta yritetään. Tässä tulee lyhyiden perusteluiden kera 3 kohdetta, joihin voisin koska vain matkustaa takaisin ja 3 kohdetta, joihin minulla ei ole hinkua päästä takaisin aivan heti uudelleen.
Suosikkikohteet
Tansania
Tansania oli yksi kauan haaveilemiani matkakohteita, sillä sen lukuisat kansallispuistot eläimineen olivat tulleet tutuksi suosikkiohjelmastani Avara luonnosta. Ensimmäisen kerran matkustin Tansaniaan vuonna 2013, jolloin reissasin maata ympäri overland truckin kyydissä majoittuen keskellä kansallispuistoja. Tuo kokemus oli niin erityinen, että lopulta palasin maahan takaisin vuonna 2016 maailmanympärimatkallani vastaavasti overland truckin kyydissä, nyt nähden maasta vielä isomman osan. Ihastuin Tansaniaan niin syvästi, että järjestin sinne myös ryhmämatkan seuraajilleni vuonna 2018. Ja edelleen voisin palata koska vain Tansaniaan!
Tansaniassa minua on erityisesti viehättänyt Itä-Afrikan villi luonto, johon safarit ja telttamajoitus luonnonhelmassa tarjoavat täydelliset puitteet. Mikään ei myöskään voita sitä uteliaan jännityksen tuntua, kun kuuntelee savannin yöllisiä ääniä omasta pienestä teltasta ja pohtii kuinka läheltä leijonan karjaisut mahtaakaan tulla!
Tansania tunnetaan erityisesti Serengetin kansallispuistosta, jossa voi vuosittain päästä näkemään villieläinten vaelluksen, sekä Ngorongoron kraaterista, joka on täynnä eläimistöä. Maasta löytyy myös useita muita kansallispuistoja villieläinten bongailuun. Eläimistön lisäksi Tansanian monipuolisuus tekee moneen matkailijaan lähtemättömän vaikutuksen. Tansanialle kuuluu paratiisimainen Zansibarin saari valkoisine hiekkarantoineen ja turkoosine merivesineen. Maan pohjoisosassa kohoaa Afrikan korkein vuori, Kilimanjaro, jonka voi päästä huiputtamaan useamman päivän vaelluksella. Lisäksi Tansaniassa on peräti yli 120 eri heimoa ja etnistä ryhmää, joilla kaikilla on omat ainutlaatuiset perinteensä ja tapansa.
Ehdottomasti siis todella monipuolinen matkakohde, josta löytyy sopivasti myös palveluita matkailijalle!
Bolivia
Kun matkustin Boliviaan vuonna 2016 maailmanympärimatkallani, oli minun odotukset maasta aika matalalla. Mielikuvissani maa oli huumekaupan keskus, jossa vallitsi villin lännen säännöt. Mutta kuinka kaukana todellisuus tuosta olikaan. Ehkä juuri ennakko-odotusten puutteen vuoksi maa on ollut yksi suurimmista yllättäjistä ja näin myös ehdottomasti ansainnut paikkansa suosikkimaiden listallani.
Bolivia onkin yllättävän monipuolinen ja kiehtova matkakohde Etelä-Amerikassa. Se tarjoaa niin upeita luontokohteita kuin ainutlaatuisia kulttuurikokemuksia. Yksi sen tunnetuimmista kohteista on Salar de Uyuni, maailman suurin suola-aavikko, joka luo surrealistisen maiseman erityisesti sateen jälkeen. Bolivian Andien vuoriston ylängöt tarjoavat taas paikoin maisemia kuin toiselta planeetalta, ja pisteenä i:n päälle ovat turkoosiakin turkoosimmat vuoristojärvet, joissa voi laiduntaa satapäinen pinkkien flamingojen lauma. Hurjien vuoristomaisemien rinnalla Bolivian maa-alasta peräti 43 % on Amazonin sademetsää, joissa pääsee ihmettelemään monimuotoista biodiversiteettiä ja villiä luontoa.
Maan pääkaupunki La Paz on maailman korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki. Sen kujilta ja monista muistakin maan kaupungeista löytyy sekoitus perinteistä inkakulttuuria perinteisine markkinoineen, siirtomaa-ajan havinaa historiallisine rakennuksineen ja modernia elämää lukuisine kahviloineen ja ravintoloineen. Erityisesti Sucren valkoinen kaupunki on kiehtova kulttuurikohde.
Indonesia
Indonesiassa olen ollut lukemattomia kertoja erityisesti Balin saarella, mutta päässyt onneksi näkemään myös Balin ulkopuolelta pienen palan tämän 18 000 saarta käsittävän valtion saarista. Mutta nähtävää vielä riittää ja vaikka kuinka seuraaville reissuille!
Balista on minulle muodostunut kuin kakkoskoti tai kesämökkipaikka, jonne on joka kerta helppoa palata ja jatkaa arkielämää siitä mihin edellisellä kerralla jäi. Sanomattakin selvää, että Balilla olen viettänyt varmasti kaikista matkakohteista eniten aikaa. Ristiriitaa tähän kuitenkin tuo Balin yliturismi, sillä vuosi vuodelta olen myös konkreettisesti huomannut saaren tiettyjen alueiden liian nopean kehityksen massiivisine ruuhkineen. Silti ymmärrän Balin houkutuksen - maailman parhaat surffiaallot ja letkeä rantaelämä, vehreät riisiterassit ja sademetsät vesiputouksineen, tulivuoret ja maagiset auringonlaskut. Unohtamatta tietenkään ainutlaatuista hindukulttuuria temppeleineen ja seremonioineen sekä herkullista ruokakulttuuria. Myös balilaisten ystävällisyys jää varmasti mieleen. Bali ei siis syyttä ole yksi maailman suosituimpia matkakohteita.
Mutta Indonesia on myös muuten upea ja monipuolinen matkakohde. Tämä saarivaltio ulottuu laajalle alueelle ja tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden tutustua niin trooppisiin paratiisisaariin, vilkkaisiin kaupunkeihin kuin syrjäisiin luontokohteisiin.
Balin rinnalla monet muut saaret, kuten esimerkiksi Lombok ja Gilinsaaret, houkuttelevat rantalomailijoita, surffareita ja sukellusharrastajia. Papua-Uusi-Guinean lähistöllä sijaitseva Raja Ampat on yksi maailman parhaista sukelluskohteista, jossa kirkkaat vedet, koralliriutat ja monimuotoinen meri elämä tekevät siitä sukelluksen ystävien paratiisin.
Sulawesi tarjoaa upeita vuoristomaisemia, merenrantoja, merenalaista maailmaa, sademetsiä ja kulttuurisena yhtenä erikoisuutena Toraja-kansan perinteisen hautajaisseremonian. Sumatran saarella voi patikoida villissä luonnossa, nähdä eläimiä, kuten orankeja, ja nauttia upeista vesiputouksista ja tulivuorista.
Viehättävät ja vähemmän tunnetut saaret, kuten Nusa Tenggara, tarjoavat mahdollisuuden tutustua paikallisiin kulttuureihin ja perinteisiin. Indonesialla on monia syrjäisiä saaria, jotka tarjoavat matkailijoille rauhaa, koskematonta luontoa ja vanhanajan seikkailun tuntua.
Jos kaikista maailman maista pitäisi valita loppuelämäksi vain yksi matkakohde, valitsisin näistä heittämällä Indonesian. Tutkittavaa tässä maassa riittäisi koko loppuelämäksi.
Muita kohteita
Suosikkikohteiden listan jatkoksi voisin mainita myös muun muassa seuraavat kiinnostavat kohteet, jotka ovat tehneet vaikutukset aiemmilla matkoillani tai joihin haluaisin matkustaa pian uudelleen: Italia, Namibia, Bhutan, Australia, Panama, Mongolia, Tunisia, Slovenia, Vanuatu, Argentiina, Madagaskar, Ruanda, Kirgisia, Kolumbia, Sao Tome & Principe, Etiopia, Pakistan, Jemenille kuuluva Sokotra ja Ecuadorille kuuluvat Galapagossaaret. Toki myös yksi huikeimpia reissuelämyksiä on ollut risteily Etelämantereelle.
Pahimmat
Nauru
Nauru on yksi maailman pienimmistä ja vähiten vierailluista matkakohteista, sillä se sijaitsee keskellä ei mitään Tyynellä merellä. Saarivaltio on kooltaan vain 21 neliökilometriä, ja käveleminen koko maan ympäri vie 6–7 tuntia. Vuonna 2023 olin maassa yhteensä 4 päivää, ja tuona aikana minusta tuntui että olin nähnyt siitä lähes kaiken.
Toinen syy miksi Naurulle uudelleen matkustaminen ei ihan heti houkuta on se, että sinne on hankala päästä. Maahan voi matkustaa ainoastaan maan oman lentoyhtiön Nauru Airlinesin siivin, ja lisäksi viisumin saaminen kesti kuukauden päivät ja vaati ties mitä dokumentteja. Viisumiprosessi oli näin ollen kaikista maailman maista kaikista pitkäveteisin. Maan byrokratia ja korruptoituneisuus ovat omaa luokkaansa.
Kaiken kaikkiaan saarella ei ole hirveästi nähtävää. Saaren luonto on hyödynnetty vuosikymmenien aikana täysin pilalle fosfaattikaivoksilla. Saaren koko keskiosa ja suurin osa pinta-alasta on täynnä vain pölyisiä ja kuivia louhosvuoria, ja kuolleen luontonsa puolesta se on aika aavemainen paikka.
Rantaviivaa Naurulta toki löytyy, mutta verrattuna mielikuviin Tyynenmeren trooppisiin paratiisirantoihin, löytyy Naurulta vain yksi rantakaistale, jolla on valkoista hiekkaa ja palmuja. Uimaan siellä ei kuitenkaan kannata mennä voimakkaiden merivirtojen vuoksi. Lisäksi rantavedessä on kymmenittäin korallikivitorneja, joita vasten aallot saattavat heittää uimarin. Paikalliset mukaan korallikivitornit edustavat kuolleita naurulaisia, joten paikka on vähän niin kuin kuoleman ranta. Paikalliset pulikoivatkin sitten vanhassa satama-altaassa.
Naurun edustavuutta ei myöskään lisännyt se tosiasia, että saarella oli roskia joka paikassa. Oman lisänsä saaren tunnelmaan toivat sinne pystytetyt pakolaiskeskukset, joissa asuu Australiaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita.
Maan parasta antia olikin sitten lähinnä seurata rantaraitin ravintolassa paikallisten verkkaista elämänmenoa.
Sanoisinkin, että matkakohteena Nauru on soveltuva oikeastaan vain niille, jotka haluavat käydä kaikissa maailman maissa tai muuten syrjäiset ja erikoiset paikat kiinnostavat.
Guinea
Afrikan länsirannikolla sijaitsevaan Guineaan matkustin vuonna 2022 hieman sen jälkeen kun maassa sotilasjuntta oli tehnyt vallankaappauksen. Maan hallituksen nettisivuilta ei e-viisumeita herunut, mutta kokeilin onneani Algeriasta löytyneessä suurlähetystössä, ja kappas, sain hyvällä tuurilla viisumin, vaikka lähetystöstä sanottiin, etteivät he enää turistiviisumeja normaalisti myönnä.
Maan pääkaupunki Conakry oli ehkä ankein kaupunki mitä muistan. Sotkua, roskaa, kaaosta, parhaat päivänsä nähneitä rakennuksia, raadollista elämää, ulosteen hajua. Siellä täällä nukkuvia, tuupertuneita tai virtsaavia ihmisiä. Suurkaupunkia pahimmillaan. Ruuhkaisessa liikenteessä kaikki ajoivat omaan tyyliin, kolareita ja nyrkkitappeluita näki siellä täällä. Jopa oma kuskini ajautui heristelemään nyrkkiä rahanahneille kadunvarsipoliiseille ja vastineeksi konstaapeli kumautti nyrkillään autonpieleen kun kuski kaasutti karkuun. Vähän matkan päästä kuski pomppasi autosta ulos haastamaan riitaa toisen kuskin kanssa. Kuulema maan tapa hoitaa asiat näin.
Olisin halunnut vain nopeasti pois pääkaupungista, nähdä maasta muutakin ja jatkaa maata pitkin Sierra Leoneen. Kuitenkaan en löytänyt maasta yhtään matkatoimistoa, opasta, kuskia tai fikseriä, joka olisi halunnut rahaa vastaan ottaa työn vastaan. Tai löysin lopulta yhden - hän pyysi palveluistaan 4000 €, joten päätin sitten viettää loppuajan maassa vain etänä töitä tehden ennen kuin jatkoin muuta reittiä matkaa.
Tämäkin oli varsin kehno valinta, sillä yhtänä iltana hotellin uima-altaalla vastassa oli kymmenien aseistettujen huppupäisten armeijamiesten rynnäkkö. Ensin luulin, että loppuni koitti nyt ja hotelliin tehtiin ties mikä terrori-isku kidnappauksineen, mutta lopulta selvisi, että sotilasjuntan porukka oli tullut turvaamaan vallankaappauksessa syrjäytetyn presidentin siirtoa vankilasta toiseen.
Näiden kokemusten myötä voi olla sanomattakin selvää, ettei Guineaan houkuta ihan heti takaisin matkustaa - varsinkin kun nähtävyydet maassa ovat myös aika rajalliset. Tai toki maasta löytyy esim. Fouta Djallonin vuoristoalue, Iles de Los -saaret ja pari kansallispuistoa/suojelualuetta, joissa kuitenkin eläimet ovat vuosikymmenien mittaan metsästetty lähes kokonaan.
Guyana
Matkaa Etelä-Amerikassa sijaitsevaan Guyanaan olin odottanut, sillä bucket-listallani oli maan tunnetuin nähtävyys - syvällä sademetsässä sijaitseva Kaieteurin vesiputous. Vuonna 2022 maassa ollessani retkiä ei kuitenkaan vesiputoukselle järjestetty Covidin jälkimainingeissa turistien puutteen vuoksi. Näin ollen vietin aikaa maan pääkaupungissa Georgetownissa, joka ei valitettavasti tehnyt minuun vaikutusta.
Asuin diplomaatin leskirouvan kotona pyörittämässä majapaikassa, ja hän kertoi minulle kaupungin kehittymisestä yhä huonompaan suuntaan. Siirtomaa-ajan rakennukset oli jätetty ränsistymään, ja kaduilla väkivalta, rikollisuus ja huumeet vain lisääntyivät, kun yhä useampi asui kodittomina kaduilla vailla toivoa tulevasta. Lounaalle suunnatessani jouduin ottamaan mukaan vain muutaman pikkusetelin, sillä kaupungissa aseellisia ryöstöjä tapahtui tämän tästä keskellä kirkasta päivää eikä ihmishengellä ollut mitään arvoa - ampua saatettiin muutaman dollarinkin tähden.
Omalle kohdalleni ei onneksi mitään todellisia tilanteita osunut, mutta kieltämättä olo oli turvaton vaikka liikuinkin majapaikan rouvan tai yhtenä päivänä palkkaamani oppaan mukana kaupungilla. Lopulta vaihdoin suunnitelmaani, ja jatkoin matkaa maata pitkin Surinamen puolelle pari päivää aiemmin.
Uskon kuitenkin, että Guyanalla on enemmän tarjottavaa matkailijalle kuin mitä itse pääsin kokemaan. Varsinkin pääkaupungin ulkopuolella sijaitsevat luontokohteet ja pienet kylät ovat varmasti kokemisen arvoisia.
Muut kohteet
Muutamia muita kohteita, joihin en välttämättä aivan juuri tällä hetkellä ensimmäisenä matkustaisi, mutta seurailen toki aktiivisesti niiden tilanteen kehittymistä: Afganistan, Syyria, Sudan, Jemen, Somalia, Mali, Israel ja Palestiina.
Ja kuten omalta listaltani näkyy, ovat isoimman vaikutuksen minuun tehneet matkakohteet tyypillisesti sellaisia, joissa riittää monipuolisesti nähtävää ja koettavaa niin luonnon, maisemien, aktiviteettien kuin kulttuurinkin puolesta. Sen sijaan vähemmän suosituimpia ovat olleet kohteet, jotka ovat näyttäytyneet minulle aika yksipuolisina, ja joissa ollessa ennen kaikkea oma sen hetkinen fiilis jonkinlaisesta turvattomuudesta on vaikuttanut kokemukseen.
Toki meidän kaikkien kokemaan voi myös vaikuttaa omat ennakko-oletuksemme niin hyvässä kuin pahassa, joten suosittelen matkustamaan kaikkialle mieluummin avoimin mielin kuin jonkin toisen matkailijan suosikki/inhokkilistan perusteella. :)
Oliko listalla sinulle jotakin ylläreitä? Entä mitkä ovat olleet sinun suosikkikohteita tai minne et välttämättä aivan heti matkustaisi uudelleen?