Pakkaaminen matkalle - parhaat vinkit + arvonta
Kaikissa maailman maissa reissatessa olen kehittänyt muutaman niksin matkatavaroiden pakkaamiseen. Poimi parhaat vinkit ja osallistu arvontaan!
Vaikka olisi pakannut matkalaukun tai rinkan useita kertoja, saattaa välillä iskeä stressi siitä, mitä pakata mukaan - varsinkin ennen pidempää matkaa. Toki kokemuksen myötä pakkausrutiinit kehittyvät, ja sitä osaa paremmin ennakoida, mitä matkalla voi tarvita. Mutta siltikin lähes joka ikisellä matkalla mukana saattaa olla jotakin turhaa, jolle ei syystä tai toisesta olekaan ollut tarvetta juuri sillä matkalla. Samalla tavalla lähes jokaisella matkalla saattaa matkatavaroista puuttua jokin juttu, jota reissussa ollessa huomaakin tarvitsevansa ja kaipaavansa.
Tietysti puuttuvia tavaroita voi joissakin kohteissa hankkia tien päältä. Ei kuitenkaan ole takeita, että juuri kaivattua tuotetta löytyy reissukohteesta ollenkaan tai sitten tilalla myynnissä voi olla ties mitä sekundaa. Yritäpä löytää vaikkapa Etelä-Sudanin Juban apteekista oireisiisi sopivia tuttuja lääkkeitä, laoslaisilta markkinoilta vedenpitävä tekninen takki kiinalaisen halpakopion sijaan, Tyynen Valtameren saarivaltiosta uudet sopivat juoksulenkkarit tai vietnamilaisesta pikkukylästä aurinko- tai kasvorasvaa, jossa ei ole ihoa “vaalentavia” aineita.
Kaikissa maailman maissa reissatessani olenkin huomannut, ettei ole missään nimessä häpeä kantaa reissulla mukana oikeasti tärkeitä teknisiä tavaroita ja lääkkeitä, vaikka ne saattaisivat muutaman ekstrakilon matkatavaroihin tuoda. Päinvastoin näen tällaisen ennakoinnin järkevänä - varsinkin jos reissaa vähänkään perusturistikohteiden ulkopuolelle.
Oma lukunsa on toki parin kilon painoisella rinkalla maailmalla hiihtävät “pakkausekspertit”, joiden mielestä tällainen suunnittelu ja varautuminen on humpuukkia. Ylpeänä he kertovat kuinka itse reissaavat maailmalla mukana vain yksi vaatekerta, alushousut ja sukat sekä ties mikä all-in-1 palasaippua, jonka kertovat parantavan jopa kaikki kansantaudit. Bussissa heidät sitten valitettavasti saattaa tunnistaa vaatteisiin pinttyneestä hienhajusta…
Joten jos et kuulu tähän viimeksi mainittuun, niin tsekkaa alta muutamia vinkkejäni matkatavaroiden pakkaamiseen. Olen kehittänyt itselleni kasan niksejä pakkaamisen sujuvoittamiseen ja matkalaukun/rinkan sisällön järkevöittämiseen, joista uskon olevan hyötyä jokaiselle reissaajalle.
Postauksen lopussa voit osallistua arvontaan, jonka tuotteet helpottavat pakkaamistasi!
Käsimatkatavarat vai ruumalaukku
Jos kyseessä on vaikkapa viikonlopun miniloma kaupunkikohteeseen, ei silloin mukaan tarvitse muuta kuin käsimatkatavarat. Pidemmälläkin reissulla pelkillä käsimatkatavaroilla matkustamisesta on etuja, sillä silloin vaarana ei ole laukun häviäminen lennon aikana, eikä matkatavaroita tarvitse liukuhihnoilla odotella. Lisäksi paikasta toiseen liikkuminen on pienillä kantamuksilla helppoa, mitä todellakin arvostaa jos edessä on useita siirtymiä.
Miinuksena pelkillä käsimatkatavaroilla matkustamisessa on sitten lento- tai bussiyhtiökohtaiset paino- ja kokorajoitukset, jotka voivat vaihdella. Lisäksi lennoilla tulee usein kosmetiikan suhteen haasteita, kun vaikkapa normaalikokoista aurinkorasvaa ei voi kantaa mukana. Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustamiseen tarvitseekin enemmän suunnitelmallisuutta.
Olen huomannut, että käsimatkatavaroilla matkustaminen soveltuu pidemmille reissuille, jos matkakohteita ei ole useita erilaisia ja kohteessa ei ole osallistumassa eri aktiviteetteihin - eli hyvin samantyyppisillä matkavaatteilla ja -varusteilla pärjää koko reissun.
Koska itse tykkään yleensä olla samalla kertaa matkalla pidempään ja mahdollisuuksien mukaan kiertää useita eri maita ja matkakohteita sekä kokeilla hurjimpiakin aktiveettejä, on oma valintani usein ollut suunnata reissuun kevyellä ruumalaukulla tai rinkalla. Tällöin olen saanut matkalle mukaan kaiken oleellisen huomioon ottaen kohteiden sääolosuhteet ja pukeutumissäännöt sekä aktiviteettien vaatimukset.
Ruumalaukulla matkustaessa mukaan ei siltikään kannata pakata liikaa tavaraa. Varsinkin yksin matkustaessa tärkeää on, että pystyy helposti itse kantamaan kaikki matkatavaransa.
Vinkki:
Tsekkaa Ospray Farpoint- ja Fairview-mallin 40 litran rinkat, jotka kokonsa puolesta menee käsimatkatavaroissa. Lisäksi malliin saa kiinni myös 15 l päivärepun (tällöin paketin kokonaistilavuus on 55 l). Hyviä vaihtoehtoja voivat olla myös vaelluspoluille tarkoitetut kevyet minirinkat. Tarkista kuitenkin kokorajat huolella.
Käsimatkatavarakokoisen matkalaukun hankinnassa kannattaa valita laukku, jossa on neljä 180 astetta kääntyvää pyörää. Tällöin sitä voi rullata helposti eteen ja taaksepäin ahtaissakin tiloissa. Tsekkaa esim. Rimowan Essential Lite, joka on todella kevyt. Itselläni on käytössä Rimowan vastaava vanhempi malli.
Matkalaukku vai rinkka
Omasta matkustustyylistä riippuu, kannattaako mukaan ottaa matkalaukku vai rinkka.
Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos matkakohde ei ole perinteisten turistikohteiden ja kaupunkialueiden ulkopuolella tai siirtymät pystyy järjestämään siten, ettei matkalaukkua ainakaan joudu kantamaan riisipeltojen halki, pystyy matkalaukun kanssa reissaamaan helposti monissa eri paikoissa. Jos taas reissussa on useita eri siirtymiä eri kulkuneuvoilla ja joudut itse kantamaan matkatavarasi päästäksesi vaikkapa bussipysäkiltä hiekkatietä pitkin majapaikkaan, on rinkka silloin kätevin valinta.
10 kuukauden pituiselle maailmanympärimatkalle lähtiessäni valintani oli ehdottomasti rinkka, sillä kohteet vaihtelivat melkoisesti ja välillä siirryin paikasta toiseen jalkaisin. Tuolla reissulla kuitenkin huomasin, että yllättävän monessa paikassa olisi pärjännyt myös matkalaukulla ja sen rullaamisen olevan asfaltoituja teitä pitkin jopa kätevämpää kuin rinkka selässä hikoilun.
Vuosina 2021-2023, kun tein matkoja kaikista maailman 197 maasta jäljellä oleviin maihin ja vietin aikaa tien päällä pidempiä aikoja reissaten mitä erikoisemmissa kohteissa, oli mukanani yhä useammin keskikokoinen matkalaukku. Yksinkertaisesti kestäväpintainen matkalaukku toimi paremmin suojana tavaroille siirtymissä. Matkatavarat saatettiin nimittäin köyttää minibussin katolle pölyisille hiekkateille tai kaatosateeseen ilman suojapressuja, ja joissakin kyseenalaisissa majapaikoissa oma matkalaukku toimi ainoana turvallisena säilytyspaikkana myös arvotavaroille (kuten passille ja tietokoneelle), kun sen sai kätevästi lukkoon.
Viimeisimmällä Kaakkois-Aasian reissullani, varsinkin Laos-Vietnam-osuudella, jossa seikkailin syrjäseuduilla lukemattomilla eri kulkuneuvoilla, oli rinkka ehdottomasti paras valinta. Matkalaukulla noilla hiekkateillä tai jokiuomien rinteillä ei olisi pärjännyt.
Vinkki:
Oma rinkkani pidemmillä reissuilla on Ospray Waypoint, joka on kokonsa puolesta sangen tilava, sillä rinkan koko on 67 litraa ja siihen saa myös kiinni päivärepun (15 l). Ehdotonta plussaa, että rinkan saa matkalaukkumaisesti kokonaan auki, jolloin tavaroiden pakkaaminen ja löytäminen helpottuu huomattavasti. Lisäksi rinkan jokaisen vetoketjun saa lukkoon pienellä erillislukolla. Tismalleen samaa rinkkaa ei taida enää olla myynnissä mutta tsekkaa Ospray:n Farpoint ja Fairview -mallit eri koossa.
Omalla kohdallani matkalaukuissa ehdoton ykkönen on ollut Rimowan keskikokoinen Essential Lite Check-In M. Se rullaa eteenpäin kuin itsestään Samsoniten vastaavaan malliin verrattuna, ja laukun oma paino on yksi markkinoiden pienimmistä. Kyseistä mallia ei valitettavasti ole enää myynnissä, mutta Rimowalta löytyy eri kokoluokan matkalaukkuja, kuten tämä. Tarkista myös, että matkalaukun saa lukkoon matkalaukun omalla kiinteällä lukolla sekä mielellään myös irtolukolla (siltä varalta, että matkalaukun oma lukko hajoaa).
Päiväreppu vai -laukku
Isomman matkatavaran lisäksi jokaiselle reissulle kannattaa ottaa mukaan myös pienempi päiväreppu tai laukku. Molempien osalta on hyvä varmistaa, että niissä on kestävät hihnat ja sisällä mielellään erilaisia taskuja tavaroiden helppoon järjestelyyn (ja varkauksien estämiseen). Laukuissa paras on malli, jossa on olan yli menevä hihna.
Itselläni reissulla kuin reissulla on mukana päiväreppu, joka toimii tyypillisesti niin käsimatkatavarana kuin lyhyillä vaelluksilla ja kaupunkikierroksilla. Lisäksi minulla on reissussa mukana pienikokoinen olkalaukku, jossa kulkee kätevästi passi ja muut pientavarat siirtymien aikana. Tärkeää on, että kokonsa puolesta se sujahtaa tarvittaessa päivärepun sisään. Pieni laukku on myös loistava vaikkapa lyhyemmille kaupunkikierroksille tai illalliselle mukaan. Myös vyölaukku on näppärä matkoilla.
Vinkki:
Päiväreppuna minulla on ollut eri merkkien reppuja, kuten Ospray, Haglöfs, Fjällräven ja DoucheBag (Db). Tärkeintä on, että repun koko vastaa tarvettasi (esim. tuleeko olla erillinen tietokonetasku) ja istuu selkääsi hyvin. Tsekkaa myös, että repun vetoketjut saa halutessaan lukkoon irtolukolla.
Päivälaukkuina olen suosinut viime vuosina DAY ET -merkin erikokoisia laukkuja, jotka ovat toimineet loistavasti joka ikisellä reissulla. Ultimate-suosikkini on pienikokoinen olkalaukku, josta minulla on pari eri kokoista versiota (esim. tämä ja tämä). Plussaa siitä, että laukut ovat huomaamattomia, kevyitä ja menevät pieneen tilaan. Toinen suosikkimerkkini, jonka olkalaukku kulki mukanani vaikkapa koko maailmanympärimatkan ajan, on Longchamp. Sekä miehille että naisille sopivia laukkumalleja löytyy myös esimerkiksi Osprayn valikoimista.
Pakkauslista
Lähdetpä mille tahansa reissulle, auttaa pakkaamisessa ehdottomasti hyvissä ajoin etukäteen laadittu pakkauslista. Sen merkitys vain korostuu, jos olet lähdössä pidemmälle reissulle tai kohteessa tarvitset tiettyihin aktiviteetteihin sopivia varusteita. Pakkauslistan avulla et ainakaan unohda mitään oleellista kotiin.
Pakkauslista kannattaa laatia itselle rungoksi reissulle kuin reissulle. Tietyt samat tavarat toistuu reissulta toiselle ja niiden mukana olo on helppo tsekata pakkauslistan avulla. Eri tyyppisille reissuille pakkauslistasta voi sitten ottaa oman kopion ja muokata sen tulevaa reissua ja sen aktiviteettejä silmälläpitäen.
Jaa pakkauslistasi vaikkapa seuraaviin pääkategorioihin ja ala miettimään niiden alle kuuluvia tarpeellisia tavaroita. Alla on joitakin esimerkkejä oman pakkauslistasi laadintaa helpottamaan:
Laukut
Lukittava matkalaukku tai rinkka
Päiväreppu ja/tai -laukku
Rinkan tai repun sadesuojus
Kangas- tai kestokassi
Tarvittaessa vyölaukku tai rahavyö/-pussukka
Kengät
Liikkumiseen sopivat mukavat kengät, esim. juoksulenkkarit
Kevyet muovisandaalit
Tiettyihin aktiviteetteihin tarvittavat kengät, kuten vaelluskengät tai fiinimpään menoon soveltuvat kengät.
Vaatteet ja asusteet
Huomioi valinnoissa aina paikalliset pukeutumiskäytännöt.
Moneen tilanteeseen muuntuvat ja helposti yhdisteltävät vaatteet. Muista kerrospukeutuminen. Materiaalina helposti kuivuvat ja rypistymättömät kankaat.
Sateelta ja tuulelta suojaava takki tai sadeviitta. Aktiviteeteista ja lämpötilasta riippuen myös esim. pieneen tilaan menevä kevytuntuvatakki ja vedenpitävät housut.
Lippis tai muu hattu
Aurinkolasit
Kosmetiikka ja matka-apteekki
Henkarilla varustettu kosmetiikkalaukku
Oma luottokosmetiikka, jonka osalta kannattaa suosia tarpeen mukaan pieniä matkakokoisia pakkauksia. Tsekkaa mukaan ainakin esim. shampoo, hiusten hoitoaine, kasvojen putsari, kosteusvoiteet, deodorantti, huulirasva, hammasharja ja -tahna sekä hiusharja.
Korkeasuojakertoiminen UV-aurinkosuojavoide matkakohteesta riippumatta.
Iholle soveltuva hyttysmyrkky. Tarkasta tarvittava DEET-kerroin kohteen mukaan. Näitä voi usein ostaa matkakohteesta, mutta pieni puteli omasta takaa voi tulla tarpeeseen jo ensimmäisenä matkailtana.
Omat reseptilääkkeet
Matkailijan pieni ensiapulaukku esim. haavojen hoitoon.
Allergialääkkeet
Särkylääkkeet
Vatsataudin varalle ripulilääkkeet sekä nesteytysjuomajauhe tai -poretabletit. Tarvittaessa esim. maitohappobakteeritabletit, matkapahoinvointilääke, ummetuslääke.
Käsidesi, nenäliinoja ja biohajoavia puhdistusliinoja.
Tarvittavat muut kuten esim. nenäsuihke, silmätipat, silmälasit, piilolinssit, kuukautistarvikkeet jne.
Dokumentit ja elektroniikka
Passi ja muut matkustusasiakirjat (muista myös kopiot)
Pari pientä rahapussia
Useampi luottokortti
Käteistä euroissa, dollareissa ja/tai paikallisessa valuutassa
Puhelin ja laturi (tarvittaessa muut kameratarvikkeet, kannettava tietokone tms.)
Kuulokkeet (mielellään melunesto)
Kolmijalka ja/tai selfiekeppi sekä kameran itselaukaisuun soveltuva kaukosäädin
Muistiinpanovälineet, kuten pieni vihko ja kynä (kynälle voi tulla käyttöä jo maahantulokaavakkeita täyttäessä)
Muut tarpeelliset tavarat ks. matkailijan MacGyver-setti alta!
MacGyver-setti ja muuta tarpeellista
Matkalla ollessa tietyillä täsmätuotteilla voi kummasti parantaa matkustusmukavuutta. Poimi tältä listalta mukaan omaan matkakohteeseesi ja aktiviteettiin soveltuvat tavarat. On tosiaan eri asia lähteä kaupunkilomalle hotelliin kuin telttailemaan luonnonhelmaan, mutta seuraaville voi tulla käyttöä yllättävän useissa eri paikoissa:
Matkailijan MacGyver-setti
Otsalamppu ja siihen tarvittava laturi tai ekstraparistot
Pienikokoinen monitoimiveitsi tai ainakin kynsisakset
Adapteri
Varavirtalähde
Jatkojohto tai pistorasiakuutio
Pätkä ilmastointiteippiä
S-koukku
Erikokoisia suljettavia Minigrip-pusseja irtotavaroiden säilytykseen tai vaikka passin suojaamiseen.
Matkatavaroiden sulkemista varten pieniä lukkoja (avainmallien sijaan suosi koodilla toimivia versioita) ja tarvittaessa vaijerilukko.
Airtag paikallistamaan laukun sijainnin.
Muuta tarpeellista matkustusmukavuutta lisäämään
Silkkinen pieneen tilaan menevä makuupussilakana
Sängyn ylle laitettava hyttysverkko
Pieneen tilaan mahtuva ja nopeasti kuivuva retkipyyhe
Pieni pala pyykinpesuainetta, lavuaarin tulppa ja pätkä pyykkinarua
Selviytymispussukka, jossa puhallettava niskatyyny, korvatulpat ja silmämaski. Tarvittaessa myös lämpimät sukat. Tarpeellinen esimerkiksi lennoille, hostelliin, telttailuun jne.
Teknistä materiaalia oleva tuubihuivi (esim. Buff), joka soveltuu tarvittaessa sekä hengitysteiden maskiksi tai nukkumista varten silmämaskiksi.
Iso huivi, joka toimii tarvittaessa myös vaikka peittona.
Kestovesipullo
Hyvin säilyviä snackejä (esim. energia- tai myslipatukoita, pähkinöitä, pikapuuropusseja).
Pakkaaminen
Kun oma räätälöity pakkauslista on valmis, kannattaa se käydä läpi hyvissä ajoin ennen jokaista matkaa. Tällöin puuttuvien tai vaikkapa rikkoutuneiden tavaroiden tilalle ehtii vielä hankkimaan oikeanlaisen korvaavan tuotteen.
Pakkaamista ei kannata jättää viimeiseen iltaan, vaan aloittaa se hyvissä ajoin. Toimiva taktiikka on pakkauslistan mukaan pinota matkalle mukaan suunnittelemat vaatteet ja tavarat samaan paikkaan vaikkapa sohvalle tai sängylle omiin kasoihinsa, siten että esim. t-paidat ovat omissa pinoissaan, housut omissaan ja niin edelleen. Näin jo yhdellä vilkaisulla huomaa, onko aikeissa hamstrata liikaa tavaraa mukaan.
Kun vaate- ja tavarakasat ovat valmiit, on ne syytä vielä käydä uudelleen läpi sillä ajatuksella, että voisiko jostakin karsia. Toisin sanoen, kymmenen kimonon tai tusinan t-paitoja sijaan ota mukaan oikeasti vain tarpeellinen.
Tämän jälkeen kääri vaatteet pakkausta varten rullalle ja järjestele ne omiin pakkauskuutioihinsa. Näin ne vievät vähemmän tilaa matkatavaroissa. Sukat, huivit tai muut voi sujauttaa hyvin vaikka kenkien sisään tilaa viemästä. Myös muut irtotavarat on hyvä jäsennellä omiin pakkauspussukoihinsa, jotta matkalaukku/rinkka pysyy siistinä koko matkan ja sen uumenista on helppo löytää sopivat tavarat.
Jos alkaa uhkaavasti näyttää siltä, että pakkauskuutiot pullistelevat tavaraa, eikä matkalaukku tai rinkka mene kiinni, on uuden karsintakierroksen aika. Muista, että matkalla ollessa saatat tarvita matkalaukkua/rinkkaa majapaikassasi tavaroiden, kuten kameran tai tietokoneen, säilytykseen vaikkapa päiväretken tai illallisen ajaksi, jos muita lukittavia paikkoja arvotavaroille ei ole. Näin ollen matkalaukkuun/rinkkaan on aina hyvä jättää hieman ekstratilaa.
Reissussa ollessa
Jo pakkausvaiheessa on hyvä muistaa, että lähes kaikkialla on mahdollista pestä pyykkiä. Pienet vaatteet, kuten alushousut, sukat ja urheilutopit voi pesaista nopeasti majapaikan lavuaarissa, ja hätätingassa tavallinen käsisaippuakin toimii pyykinpesuaineena. Isommat vaatekerrat voi sitten pestä tarvittaessa vaikka hostellin pyykkikoneessa tai viedä pesulaan.
Itse reissaan useimmiten siten, että selviän ilman isompaa pyykkipäivää ainakin viikon, mielellään pari. Toki mutaisten vaelluspolkujen jälkeen pesetän heti likaantuneet tavarat, jottei matkalaukussa/rinkassa tarvitse mutapaukkuja mukana kantaa.
Pidemmällä reissulla pyykkipäivät ovat myös hyvä hetki suorittaa matkalaukun/rinkan uudelleen järjestely. Samalla voi tsekata kantaako mukana sittenkin vielä jotakin turhaa, ja miettiä, voisiko kyseiset vaatteet/tavarat vaikka lahjoittaa kohteessa johonkin. Vastaavasti välillä voi olla tarpeen ostaa tien päällä jotakin tarpeellista, kuten vaikkapa lämmikkeeksi pipo tai hajonneiden sandaaleiden tilalle uudet. Ennen shoppailuja on hyvä varmistaa että tavaroille on myös tilaa matkalaukussa/rinkassa.
Maailmanympärimatkalla minulla pakkaamisessa haasteena oli, että kohteitteni sääolosuhteet vaihtelivat radikaalisti Afrikan savanneilta Etelämantereen jäätikölle ja Tyynen valtameren saarille siirryttäessä. Ratkaisin ongelman sillä, että alkumatkalla Etelämantereelle saakka mukanani kulki paksumpaa vaatekertaa, ja Chilestä ennen suuntaamistani Tyynen Valtameren kautta Kaakkois-Aasiaan lähetin talvivaatteet Suomeen. Samalla hankin matkan varrelta joitakin puuttuvia hellevaatteita.
Kotiin tullessa
Reissusta kotiin palattua kannattaa mukana kulkeneet matkatavarat käydä kriittisesti läpi. Oliko jotkut erityisen paljon käytössä ja jäikö jotkut käyttämättä kokonaan? Entä olisitko kaivannut jotakin erilaista vaatekertaa tai tavaraa reissussa ollessasi? Näiden huomioiden perusteella pystyt heti päivittämään pakkauslistaasi paremmaksi seuraavaa reissua silmällä pitäen.
Itse tykkään säilyttää tietyt matkatavarat kotona yhdessä ja samassa säilytyslaatikossa, jolloin seuraavalle reissulle lähtiessä ne on helppo pakata mukaan ilman, että joutuu etsimään koko kodin läpi (varastoista puhumattakaan).
Matkojen välillä kannattaa myös tsekata tarvitseeko rinkka/matkalaukku tai muut matkatavarat huoltoa.
Arvonta
Helpota seuraavaa matkalle lähtöäsi, ja osallistu matkasetin arvontaan! Voittajalle palkintona on setti*, jossa on mukana 5 kpl erikokoisia pakkauskuutioita, 2 kpl pakkauspussukoita, niskatyyny, matkatavara-tägi sekä 2 kpl passinkuoria.
*Arvottavat tuotteet saatu.
Arvontaan pystyt osallistumaan seuraavasti:
Tilaa Reissujuttu-uutiskirje, jos et ole sitä vielä tilannut:
Kommentoi tähän postaukseen, mitä ilman et lähde reissuun eli mikä on sinun luottotuotteesi matkoilla.
Jää odottelemaan sähköpostia mahdollisesta voitosta!
Arvonta suoritetaan 7.3. klo 12.00 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti, jonka jälkeen tuotepaketti postitetaan voittajalle.
Jatkojohto 🔌
Lenkkarit, vara-akut, kynsisakset, apteekin perusrasvat.